Pittné Jolika Pesten

Friss topikok

Linkblog

Pitték az Arany Kaviárban vacsoráztak

2011.11.02. 10:30 -Szűcs Gyula-

Brad Pitt két éjszakai zombigyilkolás között Angelina Jolie-val kettesben romantikázik: még a Daily Mail is arról ír, hogy a World War Z című zombifilmet Budapesten forgató sztár az Arany kaviár nevű, orosz és francia ételkülönlegességeket kínáló étterembe vitte a feleségét, ahol ezúttal a hat gyerek nélkül vacsoráztak. A bulvárlap még mobiltelefonnal készített fotókat is közölt a sztárpárról.

A cári időket visszahozó, este 8-tól éjfélig tartó vacsora után Brangelináék a szemtanúk szerint kéz a kézben sétálgattak a budai Várban. Jolie a tavalyi forgatásról jól ismert fekete pufidzsekit végre egy elegánsabb, sötét kabátra cserélte, a hosszú hajú Brad pedig ingben és bőrkabátban feszített.

Október végén Brad Pitt és Angelina Jolie a Michelin-csillagos Costesben is vacsoráztak, akkor a Ráday utcai étterem dolgozói még a Facebookon is a sztárpár asztalfoglalásával büszkélkedtek:

A Daily Mail néhány vicces fotót is közölt arról a napról, amikor a Angelina Jolie ugyanúgy a Mammutban vásárolgatott, mint mi, közönséges földi halandók. A 10 éves Maddoxra, a 3 éves ikrekre (Knox és Vivienne), a 7 éves Paxra, a 6 éves Zaharára és az 5 éves Shiloh-ra Jolie mellett egy testőr meg egy dadus vigyázott (Brad viszont otthon maradt, vagy éppen forgatott). A családot a szemtanúk szerint Brad Missouri államban élő szülei, Williamm Pitt és Jane Etta is elkísérték a Mammutba.

Brad Pitt még októbe elején kezdte el forgatni Budapesten egy kőbányai konzervgyárban a World War Z című, 150 millió dolláros költségvetésű zombis szuperprodukciót, aminek az előkészületei több hetet csúsztak a lefoglalt fegyverek miatt. A filmet Max Brooks azonos című bestsellere alapján készül, amiben a főhős, Gerry Lane ENSZ-alkalmazott (ő lesz Brad) egy világméretű zombijárványt követően a túlélőkkel készít interjúkat, így a néző fokozatosan tudja meg, hogyan pusztult ki a fél emberiség. A forgatókönyvet a Babylon 5 és a legjobb Pókember-képregények atyja, J. Michael Straczynski írta, a rendező a legutolsó Bond-filmet, a Quantum csendjét jegyző Marc Forster.

Az orosz katonákat, a zombijárvány moszkvai túlélőit és az agresszív élőholt sereget több ezer magyar statiszta alakítja a filmben, akik már kiszivárogtatták, hogy a zombitámadást túlélő gyerekekből hullarablók lettek, a katonák pedig Angelina Jolie-ról fantáziálnak, ha épp nem kell semmit csinálniuk a műhavas tömegjelenetekben.

12 komment · 2 trackback

Címkék: budapest film szerelem forgatás romantika angelina jolie brad pitt brangelina zombik world war z csábos szájú művésznő

Angelina beleszeretett a Rózsák terébe

2010.11.28. 16:16 barb

A Bors úgy tudja, hogy a Jolie-Pitt házaspárnak a forgatáskor annyira megtetszett a Rózsák tere, hogy megvettek két, egymás felett lévő saroklakást az egyik templomra néző házban.

A bulvárlapnak nyilatkozó ingatlanügynök szerint Angelináék egybe fogják nyitni a felújított lakásokat, így egy kétszáz négyzetméteres lakás lesz belőle. Az ügynök szerint az elhelyezkedés miatt tetszett meg nekik, "nem biztos, hogy sok időt töltenek majd el ott, de megszerették".

Az ingatlanos szerint a különálló és fotósoktól jól elbarikádozható házakat jobban preferáló házaspár kinézett már egy budai villát is, "csak idő kérdése a megvásárlása".

(A fotót a Blikktől nyúltuk.)

89 komment · 1 trackback

Címkék: budapest forgatás angelina jolie brad pitt

Átverte a portás, ellopták Pitt Leicáját, Angelina mégis szereti Magyarországot

2010.11.21. 12:39 -Szűcs Gyula-

"Mióta gyerekeim vannak, minden országot abból a szemszögből nézek, hogy mennyire gyerekbarát. Magyarország jeles!" – mondta a Vasárnapi Híreknek Angelina Jolie, aki ezek szerint még azokról az ízig-vérig balkáni eseményekről is nagyvonalúan megfeledkezett, hogy az egykori Tűzraktér épületében kétszer kellett kifizetnie másfél millió forintot a területhasználatért, a József Attila lakótelepen pedig valaki lenyúlta a werkfotósnak állt mintaférj, Brad Pitt 4,5 millió forintot érő Leica típusú fényképezőgépét.

Jolie a héten befejezte a még mindig cím nélküli, délszláv háborús love story magyarországi forgatását, és Brad Pitt-tel, a hat gyerekkel, meg a testőrökkel visszautazik az Egyesült Államokba. Budapestből csak annyit látott, amennyit a forgatás közben láthat az ember, de az tetszett annyira, hogy elhatározta: ide még visszajön. "A forgatási helyszín és a stúdió tökéletes, Budapest pedig tele van filmes profikkal - idézi még a sztár PR-szagú mondatait a Vasárnapi Hírek - Nem volt szándékomban politikai filmet csinálni. Embermesét akartam."

39 komment

Címkék: budapest forgatás angelina jolie brad pitt csábos szájú művésznő

Lenyúlták Pitt 5 milliós Leica gépét

2010.11.18. 14:52 -Szűcs Gyula-

A Borsban olvastuk, hogy ellopták a múlt keddi József Attila lakótelepi forgatásáról szegény Brad Pitt 5 milliós, Leica S2 típusú fényképezőgépét, amivel a motorozó mintaférj a cím nélküli, délszláv háborús Jolie-film korábbi forgatási napjain is lelkesen készítette a werkfotókat.

"Brad a forgatás fotósaként négy fényképezőgéppel érkezett, mindegyiket másra használja. Ezek mind nagyon drága masinák, az eltulajdonított Leica S2 is több mint ötmilliót ér. Álmodni sem mertük volna, hogy a forgatás helyszínéről elviszi valaki. Brad letette, míg a másik géppel fotózott, és mire visszament érte, már eltűnt – tudtuk meg a stáb egyik tagjától, aki szerint a színész nagyon feldúlt volt, mikor észrevette, hogy meglopták. Leginkább az bántotta, hogy rengeteg olyan kép volt rajta, melyeket még nem sikerült lementenie."

A Bors egyébként még arról is beszámolt, hogy Angelina Jolie stábját megbírságolták a Rózsák terén, mivel a helyszínfoglalási engedély lejárta után akadályozták a tömegközlekedést, a József Attila lakótelepen pedig a maguk mögött hagyott szemét miatt több millió forintos büntetést kapott a produkció.

Szólj hozzá!

Címkék: forgatás brad pitt féynképezőgép

Jolie filmjében lelövik Brad Pittet

2010.11.16. 16:38 -Szűcs Gyula-

Magyar statiszta buktatta le Brad Pittet: Angelina Jolie férje nem csak nagypapaszemüvegben fotózgat a még mindig cím nélküli délszláv háborús mozi forgatásán, játszik is a filmben. A second unit stáb Kiskunlacházán, egy régi laktanyában vett fel egy menekülős jelenetet, itt lőtték le Bradet az ellenséges katonák. A jelenet felvételeiről egy szintén szökevényt játsszó, mázlista magyar statiszta írt beszámolót az Origónak, amit később több külföldi filmes blog is átvett, az Indie Wire-től a Cinematicalig:

 

Két jelenetet vesznek fel. Mindkettőben azt látni, ahogy Pitt karaktere menekülni próbál a konténerek között, ám az egyik ablakból lelövik. Ugyanazt a történést két különböző verzióban örökítik meg, két különböző jelmezzel, néhány új szereplő bevonásával. Ezek után próbálkozik Pitt is, akit azonban golyó ér, és a snitt ott fog véget érni, ahogy holtan fekszik a földön.

Szólj hozzá!

Címkék: forgatás angelina jolie brad pitt csábos szájú művésznő

Esztergomban védvárőrség őrzi Angelinát

2010.11.12. 09:38 gk

Tankok itt, akadályok amott; kiégett autóroncsok a Lőrincz-utcán, lövöldöző terepruhások a Bottyán-híd alatt: tiszta Bosznia. Pedig itt vagyunk, a javarészt álmos, habár mostanság saját belső forradalmát élő Esztergomban, írja a helyi kemma.hu.

   Esztergomban a Kis-Duna partját, a romos hátteret, félbehagyott építkezésekkel használták fel a díszletépítők Angelina Jolie Boszniát idéző háborús szerelmi történetéhez.

Reggel Angelina és Brad Pitt a Szenttamás-hegyen bóklászott, az ágyúk körül, a h héten egy katona is műhalált halt a volt Édász-palota erkélyén.

Esztergomban nagyobb a produkció védelme a pestinél is: külön védvárőrség van, akik leszednek mindenkit az elérhető ablakból.

1 komment

Plüssmacit mentenek Jolie filmjében

2010.11.08. 14:09 -Szűcs Gyula-

A Budapesten forgató csábos szájú művésznő ezúttal a IX. kerületi József Attila lakótelepet szórta be műhóval. A még mindig cím nélküli háborús love storyhoz most Zana Marjanovic bosnyák színésznő jeleneteit vették fel, aki végig egy kék gardigánba bugyolált plüssmackót szorongatott a kezében. Míg a pufidzsekit szövetkabátra cserélő Jolie a stábot irányítja, a nagypapák szódásüveg-szemüvegét hordó Brad Pitt ráérősen fotózgat a már megszokott állványos gépével. (fotók: Kallós Bea, MTI)

8 komment

Címkék: budapest forgatás angelina jolie brad pitt csábos szájú művésznő

Angelina Jolie nem takarít maga után!

2010.11.06. 14:10 -Szűcs Gyula-

botrany! pittne jolikaek befejeztek a forgatast a kiscelli kastelyban es nem takaritottak el maguk utan a muhavat!

- írta kedvenc bloggerinánk felhábordva a Facebookon. Ezek szerint a csábos szájú művésznő mégsem olyan rendes, ahogy azt azok a kiskorú rajongói állítják, akik rejtett kamerás, exkluzív interjút késztettek vele a Kiscelli Kastélyúzeumban?

14 komment

Címkék: budapest forgatás angelina jolie kiscelli múzeum csábos szájú művésznő

Brangelináék segítenek a vörösiszap-károsultaknak

2010.11.04. 11:33 -Szűcs Gyula-

Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jószolgálati nagykövete és Brad Pitt, a Jolie-Pitt Alapítvány társelnöke csütörtökön bejelentették, hogy támogatást adnak a Magyar Vöröskeresztnek az Ajka térségében bekövetkezett vegyianyag katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Alant a Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda hivatalos közleménye:

Nagyra értékeljük, hogy Jolie asszony és Pitt úr ilyen módon fejezi ki együttérzését a vörösiszap-katasztrófa áldozatai iránt - mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. A Jolie-Pitt Alapítvány nagylelkű adományából a vörösiszap-károsult családok életkörülményeinek helyreállítását segíti szervezetünk – hangsúlyozta az elnök.

“A Magyar Vöröskereszt fáradhatatlanul dolgozik, hogy normalizálja a nyugat-magyarországi ökológiai katasztrófa során veszteségeket, sérüléseket szenvedett, kitelepített emberek helyzetét,“- nyilatkozta Angelina Jolie.

“Míg a mérgező iszapkatasztrófa áldozatai azon aggódnak, hogy hogyan fogják újjáépíteni otthonaikat, közösségeiket, fontos, hogy segítsük a katasztrófákra elsőként reagáló szervezeteket, például a Magyar Vöröskeresztet, amelynek elkötelezett munkatársakból és önkéntesekből álló csapatai az érintett lakosság legalapvetőbb szükségleteinek biztosításán fáradoznak.”- tette hozzá Brad Pitt.

Alig néhány órával a baleset után a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei munkába álltak és segítették az evakuálást, keresőcsapatokhoz csatlakoztak és házról házra jártak, hogy segítsék a túlélőket és a mentésre szorulókat.

A Magyar Vöröskereszt a helyi önkormányzatokkal együttműködésben élelmiszerrel, vízzel, védőmaszkokkal és kesztyűkkel látta el az embereket, elsősegélyt nyújtott, és folyamatosan segíti a mintegy 7000 érintettet.

Október 5. óta több mint 1 millióan járultak hozzá a Magyar Vöröskereszt segélyprogramjához a 1749-es adományvonal felhívásával és sms üzenetekkel.

A sürgősségi segítségnyújtási szakasz befejeztével a Magyar Vöröskereszt elindítja újjáépítési és helyreállítási programját. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei, akik a baleset első perceitől szolgálatot teljesítettek, folyamatos szükségletfelméréssel követik nyomon az igényeket, hogy biztosítsák a források és hozzájárulások leghatékonyabb felhasználását.

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

7 komment

Címkék: angelina jolie brad pitt jótékonykodás magyar vöröskereszt

1,5 millióval verte át Jolie-t a lehúzós magyar portás

2010.10.20. 09:05 -Szűcs Gyula-

Másfél millió forintot gombolt le Angelina Jolie-ról egy portás, aki a tulajdonos tudta nélkül bérbe adta a Tűzraktár épületét a sztárnak. A színésznő kénytelen volt kétszer fizetni a helyszínért, írja a mai Bors, ahol egyébként az űbermodoros sajtómunkások csak "csábos szájú művésznő"-ként emlegetik Jolie-t a címlapon.

Angelina Jolie egy hétre bérelte ki a lerobbant Tűzrakteret, hogy egy épületostrommal végződő utcai harcot forgathassaon le a Thaly Kálmán utca-Üllői út sarkán lévő üres építési telken a cím nélküli balkáni háborús love story-jához (a múlt heti forgatást mi is végignéztük egy szomszédos bérház gangjáról, részletek az Index moziblogjában). A bérleti szerződést viszont nem az ingatlan valódi tulajdonosával, hanem a lehúzós portással kötötte meg, aki a Bors szerint azóta már elverte az összes pénzt.

A Tűzraktár tulajdonosa a partnerétől tudta meg, hogy Jolie nála forgat. Azonnal értesítették az amerikai stábot, akik így kénytelenek voltak még egyszer kicsengetni a IX. kerületi forgatás árát, ezúttal már a terület valódi gazdájának. A Tűzraktár tulajdonosa, Gerő András, a Gestor Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője (aki 2007-ben még loft-irodákat, lakásokat és egy 3 csillagos hotelt tervezett ide), ezt írta a Facebookon:

„Okos volt: megadta egy másik cég nevét, amely „üzemelteti” az épületet és az amerikaiak azzal szerződtek. Brangelina még nem ismeri a magyar virtust, nem is gondolt arra: az utca embere kiadja neki simán a Parlamentet is.”

51 komment

Címkék: budapest film országimázs gagyi forgatás bors angelina jolie lehúzás csábos szájú művésznő

Nincs nemi erőszak a filmben

2010.10.19. 09:58 barb

Angelina Jolie a hétfői USA Todayben cáfolta, hogy filmje egy szerb férfi és egy bosnyák nő nemi erőszakkal elkezdődött kapcsolatát dolgozná fel. Jolie leszögezte, hogy a filmjével kapcsolatos "förtelmes rágalmazások" hamisak és hangsúlyozta, hogy tisztelettel nyúlt a délszláv konfliktus közepette játszódó drámához. Mint mondta, nem riad vissza attól, hogy bemutassa a konfliktus elborzasztó részleteit, de filmje nem lesz kifacsart fantáziaszülemény.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest forgatás bosznia angelina jolie forgatókönyv

Mégis kapott engedélyt Angelina Boszniában

2010.10.18. 11:47 gk

A boszniai-hercegovinai kulturális tárcához eljuttatták a szerb háborús film forgatókönyvét, a tárca ennek alapján úgy döntött, hogy mégis megadja az engedélyt.

Szólj hozzá!

A Brangelina-gyerekek a Hajógyári-szigeten játszanak

2010.10.17. 17:49 -Szűcs Gyula-

A Hajógyárin szintén gyerekkel sétálgató munkatársunk jelenti: Angelina Jolie és Brad Pitt négy gyereke, Maddox, Pax, Zahara és Shiloh vasárnap délután a nép egyszerű kisfiaival és kislányaival együtt rohangáltak, csúszdáztak és mászókáztak a sziget tornyos-gigacsúszdás-kötélmászós szuperjátszóterén. A sztárházaspár nem volt velük, csak egy nevelőnő, és egy nem feltünően kigyúrt, 190 centis, 90 kilós testőr, akik diszkréten hátrahúzódva hagyják a Brangelina-gyerekeket elvegyülni a többiek között. A négy celebgyerek kedvence természetesen a 20 méteres gigacsúszda és a függőhíd voltak.

37 komment · 1 trackback

Címkék: budapest pax gyerekek angelina jolie brad pitt maddox shiloh zahara

Angelina tovább küzd a bosnyákokkal

2010.10.15. 14:16 sixx

Kemény csaj ez a Pittné, kihajították a bosnyákok, hogy lába nem érte a földet, de nem nyugszik bele a döntésbe, és megfellebbezi a határozatot. Jó, nem ő fogja madárcsontú jobb kezébe fogni a tollat, és megfogalmazni a levelet, hanem az éppen Budapesten forgó háborús-szerelmes filmjét anyagilag támogató GK Films valamelyik rosszul fizetett asszisztense, de az ő nevében.

6 komment

Címkék: budapest forgatás angelina jolie

Nyílt levél Angelina Jolie-hoz és a 7. kerületi önkormányzathoz

2010.10.14. 13:22 valuska

Egy szerencsétlen 7. kerületi szülő írt levelet, részben az önkormányzatnak, de valójában Angelina Jolie-nak. A Rózsák terén forgatott a stáb tegnap (a színésznőt le is fotóztuk), ezért a biztonságiak megkerültették a háztömböt az óvodába tartó levélíróval és gyerekével. A forgatás sajnos ilyen műfaj, rendnek kell lennie, de azt nem értjük, miért nem képesek erről senkit sem tájékoztatni rendesen.

Kedves Hetedik Kerületi Önkormányzat, végtelenül mélyen tisztelt Döntéshozó Urak!

Tudomásomra jutott, mekkora fejfájást jelentettem, én Dohány utcai lakos (már megint) az Önkormányzatnak, a Döntéshozó Testületnek, az utcáinkat országimázsilag bérbevevő forgatócsoportnak.

Annyira sajnálom, hogy zavartam a forgatást felügyelő biztonságiakat. A kisfiam a Rózsák téri óvodába jár, és hát akkora paraszt – értsd: egyszerű ember – vagyok, hogy bevittem oviba. Nagyon elnézést kérek, hogy a lezárt járdákon parkoló díszletek miatt a trolibuszok és a mozgó autók között sétáltam végig a három és féléves gyerekkel, és nem helikopterrel jutottam be. Értem most már, hogy a forgalmat nagymértékben zavarta jelenlétünk a forgalmas utcán, az meg tényleg elfogadhatatlan, hogy gyermekem műanyag motorja esetleg életidegen volt a kerületben kialakított háborús díszletben. Szégyenérzetem mérhetetlen; de mentségemre szolgáljon, hogy más napokon ezt a tényt nem szokták a fejünkhöz vágni.

182 komment

Címkék: budapest levél forgatás angelina jolie levélíró

Budapesten csókol Brad Pitt

2010.10.14. 12:28 valuska

Semmi sem szebb és megnyugtatóbb, mint amikor a világ legjobb pasija elrepül Budapestre, hogy megcsókolja asszonyát. A forgatás közben Brad Pitt finoman visszahajolva, váll fölött ad egy csókot az éppen pufidzsekiben forgató Angelinának. (via hellomagazine)

1 komment

Címkék: budapest szerelem angelina jolie brad pitt

A Jolie-filmet a régi Tűzraktárban forgatják

2010.10.14. 12:21 gk

A héten a régi Tűzraktárban is forgatják a szerb háborús drámát, a környékbeli házakból próbálják fotózni a stábot. Már hétfőn is kaptunk egy ilyen hírt, de akkor az egyik biztonsági őr megnyugtatta olvasónkat, hogy ez csak egy háborús dokumentumfilm, ami furcsa lenne a IX. kerületben.

6 komment

Címkék: forgatás angelina jolie

Lefotóztuk rendezés közben Angelina Joliet

2010.10.13. 13:34 gk

A Rózsák terét és a környező utakat zárták le az amerikai színész-rendező szerb háborús filmjének forgatásához szerdán. A szarajevói utcaképet utcatáblákkal, romokkal, felborított kocsironcsokkal, kifosztott vegyesbolttal, tankcsapdákkal, homokzsákokkal alkották meg, még a plébániatemplomot is bezárták a továbbra is cím nélküli film munkálataihoz. Bejegyzés erről itt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

2 komment

Angelina a héten a Rózsák terénél forgat

2010.10.13. 08:40 gk

Angelina Jolie ma a Rózsák terénél forgatja egyelőre címnélküli, szerb háborús filmjét, kaptuk a hírt, amit természetesen nem erősített meg a produkció. Ma és holnap délelőtt 10-től forgatás miatt leállítják a forgalmat a Dohány utca, és az Izabella utca egy szakaszán, és lezárják a Rózsák terét. Tilos megállni autóval a környéken számos utcában.

A People magazin közölt először fényképeket Angelina Jolie budapesti forgatásáról pénteken.

19 komment

Címkék: film angelina jolie

Brad Pitt nem talált haza

2010.10.12. 13:55 gk

Másik budai villához ment a színész motorjával, és egy lesikamerás igazította útba.

Fotó: Northfoto

2 komment

Fotók a család pesti hétvégéjéről

2010.10.12. 08:50 gk

A Radar Online fotókon rögzítette, ahogy Brad Pitt és Angelina a budapesti cirbolya utcai bérházuk kertjében családi életet élnek. A képeken még Shiloh és Zahara.

Szólj hozzá!

Címkék: család angelina jolie

Az első képek a forgatásról

2010.10.09. 09:08 gk

A People magazin közölt először fényképeket Angelina Jolie budapesti forgatásáról pénteken. Az első fotón a 35 éves színésznő a készülő az operatőrrel és segítőivel látható, a másik fényképen egyenruhás fegyveresek dolgozzák ki a haditervet. A szerb háborús filmet több mint egy hete forgatja. Főszereplő Zana Marjanovic, aki A hó című filmben játszott, illetve Az ember gyermekei egyik sztárja, Goran Kostic, és a Batman: Kezdődik!-ben is szereplő Rade Serbedzija.

Szólj hozzá!

Címkék: forgatás angelina jolie

Brad Pitt megérkezett Pestre

2010.10.07. 15:21 gk

A színésznek a szemtanúk szerint nem volt túl jó kedve a kilencórás repülőút után, amikor a Ferihegyi reptér kisgépes termináljára érkezett, írja a Blikk. Bostonban fejezte be a napokban Moneyball című filmjét. Karján hozta a 2 éves ikerpárjukat, és autogramot nem adott (ezt a biztonsági főnök még érkezése előtt közölte a rajongókkal). Egy napot késett a várthoz képest, így rendőri felvezetést sem kapott.

30 komment

Címkék: budapest angelina jolie brad pitt

Megvan az első magyar szereplő a Jolie-filmben

2010.10.04. 17:02 gk

Igaz a hír, hogy Szabó Margaréta is jelen volt szereplőként az Angelina Jolie, egyelőre címnélküli filmjének a fóti forgatásán. A színésznőt a Barátok köztből is ismerhetjük. A színésznő honlapja itt.

8 komment

Címkék: angelina jolie szabó margaréta

Angelina Jolie nem is gondolt Kovács Lázárra

2010.10.04. 11:54 gk

Kovács Lázár információink szerint nem került szóba a színésznő szakácsaként, csak menedzsere javaslatára szerették volna ezzel terelni a figyelmet a kényelmetlen apasági botrányáról. Eszerint szó sincs arról, hogy a világsztár az apasági botránya miatt elutasította volna.

1 komment

Címkék: szakács angelina jolie kovács lázár

süti beállítások módosítása